top of page

ANII 1940-1949

Odată cu prima jumătate a anilor 1940, dominată de al Doilea Război Mondial, moda a staÈ›ionat. Atât bărbaÈ›ii, cât È™i femeile erau adesea văzuÈ›i în uniforme în timpul războiului sau dacă nu, stilurile lor vestimentare erau dictate de raÈ›ionalizare È™i îmbrăcămintea de utilitate.

​

Tweeds (jachete cusute dintr-un material de lână) È™i carouri, populare în anii 1930, au continuat să fie utilizate în îmbrăcămintea de utilitate, la fel ca È™i culorile strălucitoare care au ajutat la compensarea - literalmente - a pieselor utilitare.

Rochiile nu depășeau nivelul genunchilor, luând în considerare că materialul trebuia economisit. Pliseurile erau adesea utilizate în împodobirea hainelor. Jachetele, în schimb, aveau pernuÈ›e/bureÈ›i în zona umerilor, oferindu-le un aspect bufant, pentru a pune în evidență silueta zveltă apreciată la vremea respectivă. Pentru a contracara lățimea din zona umerilor, apare “peplum-ul”, realizat prin accentuarea zonei terminale a sacourilor, fie prin pliur, fie prin terminaÈ›ii asimetrice.

​

A apărut trendul turbanelor, acestea având scopul de a proteja părul femeilor cât acestea erau nevoite să muncească. O coafură populară în perioada respectivă era reprezentată de Victory Rolls, care doreau să încurajeze oamenii să aspire la victorie.

​

Cu toate acestea, simplitatea inteligentă a îmbrăcămintei de utilitate È™i-a pierdut rapid atracÈ›ia odată cu lansarea, în februarie 1947, a stilului definitoriu postbelic al lui Dior, supranumit „The New Look” de editorul de modă Carmel Snow. Christian Dior a readus moda feminină la o siluetă inspirată din primul deceniu al secolului XX, adoptând un aspect mai elegant.

Stilul The New Look a fost caracterizat de umeri rotunjiÈ›i, o talie accentuată È™i o fustă lungă, cu crinolină, pentru ai oferi un aspect vaporos. Cel mai faimos stil al acestei colecÈ›ii a fost, „Costumul de bar”, care era alcătuit dintr-o jachetă albă croită È™i o fustă neagră plisată.

bottom of page